Kan polyester være bæredygtigt?


Anne Katrine er grundlægger af Sustainacompany/Sustainawear/Sustainalifestyle og skriver her om bæredygtighed i modebranchen som vores gæste skribent.

Anne Katrine tager os i hånden gennem junglen af bæredygtige materialer og fortæller om fordelene og ulemperne, når man gør brug af polyester i sin produktion.

Welcome to the jungle

Kender du den sang?

Jeg kan lige nu høre Axl Roses sprøde stemme i mit øre og undertrykker en lyst til at headbange og kaste djævlehorn. Men jeg sidder i et tog, og det ville måske være lidt upassende.

Så i stedet vil jeg beskrive materialejunglen, den bæredygtige materialejungle, for HOLD DA OP, hvor er det en jungle!

Det virker til, at ligegyldigt hvad vi vælger, vil det aldrig være helt godt nok, for alle materialer har deres egne gode og dårlige egenskaber. I denne tekst vil jeg forsøge kun at fokusere på polyester og beskrive de gode og dårlige sider af netop denne fiber.

Men før jeg gør det, vil du måske gerne vide, hvem denne kvinde, som sidder og har lyst til at headbange til Guns n’ Roses i toget, er?

Mit navn er Anne, og ud over at sidde totalt fast i 90’erne, når det kommer til musik, er jeg virkelig ajourført, når det gælder bæredygtighed i modebranchen. Jeg har arbejdet med mode og bæredygtighed siden 2006, og nu tilbyder jeg onlineprogrammer til firmaer for at hjælpe dem med at implementere bæredygtige forretningsmodeller og materialer.

Okay, lad os ikke køre for langt ud ad et sidespor…

Ved du, hvordan polyester produceres?

Polyester kommer faktisk fra olie. Derefter tilsættes kemikalier, der omdanner massen til plaststykker. Plaststykkerne smeltes og spindes om til en tråd – også kaldet polyestertråd. Tråden væves derefter til stof, hvorefter det bliver farvet og lavet om til et stykke tøj. 

Okay, det var en forenklet fortælling af processen – men du forstod pointen, ikke?

Polyester er plastik

Derfor kan vi tage plastikflasker (PET-plastikflasker for at være helt præcis), smelte dem og spinde dem til tråd, for at farve dem og lave tøj ud af det.

Det er igen super simplificeret, men hvis du vil vide mere om videnskaben bag processen, er der mange sider online, der forklarer det hele rigtig godt.

REPREVE® er et mærke, der specialiserer sig i at producere polyesterstof fra PET-flasker, og gennem små plaststykker vævet ind i stoffet kan materialet spores tilbage til sin originale form, så du altid kan være sikker på, at det er lavet af genanvendte PET-flasker. Dette er også brugbart, når du vil genbruge en bluse lavet af dette materiale, da du så kan spore fiberindholdet og således finde ud af, hvordan det skal genbruges.

Og polyester er faktisk en af de enklere fibergrupper at genbruge. Du kan ikke bare smelte din T-shirt og lave en ny; så simpelt er det ikke. Men sammenlignet med bomulds- eller viskosefibre kan 100 % polyesterfibre gøre genbrugsprocessen langt nemmere.

Mange mennesker har nu om dage tøj lavet af polyester på til træning, da det er et godt, svedabsorberende materiale. Engang var polyester forfærdeligt til at absorbere sved, men innovation har banet vejen for dette særlige fiber, så det nu er et af de mest intelligente fibre, vi har.

Læs mere

Wow, det lyder fantastisk! Så det at have plastik på er faktisk en god idé?

Altså, nogle af fordelene er:

Det er lavet af genanvendelige plastikflasker – så disse går ikke til spilde. Det er genanvendeligt, hvilket betyder, at så længe det er 100 % polyester, kan det genanvendes til polyester igen. Det er et intelligent materiale, der har tonsvis af muligheder – i hvert fald når det kommer til bæredygtighed.

MEN – for der er altid et men... Det er stadig et syntetisk fiber lavet af plastik. Problemet er altså, at det vil udsende mikroplast, når det vaskes. Mikroplast, som ender i vores kloaksystem og til sidst påvirker vores lokale miljø. 

Så hvis du har noget derhjemme i polyester, vil det være en god idé enten at vaske det i en særlig vaskepose (f.eks. en Guppyfriend vaskepose), der kan fange mikroplast, eller købe en splinterny vaskemaskine med filter til at fange mikroplast, inden det når ud i kloaksystemet.

Så der er gode og dårlige sider ved at vælge polyester som materiale.

Men hey, lov mig lige, at du kun vil købe tøj i genanvendt polyester – som du bl.a. finder i produkter som Essential Pants, Essential Overshirt eller Essential Suit.

Så lad junglen være i fred

Men vær sikker på, at du er fuldt informeret om alle træerne, dyrene og planterne deri, så vi kan passe godt på det hele. Viden og uddannelse ER svaret til de fleste problemer derude – så derfor vil jeg takke dig for at have læst med. Måske du har lært noget nyt?

Lær mere om SHAPING NEW TOMORROWs miljøvenlige initiativer her.