Guide

FIND DET RIGTIGE TØJ TIL DIN JOBSAMTALE

Find det rigtige tøj til din jobsamtale

Du gjorde det! De var vilde med din ansøgning, og du har sikret dig selv en jobsamtale til drømmejobbet. Men så opstår spørgsmålet: Hvad skal du tage på? Og her kommer vi ind i billedet. Læs her, hvad der fungerer – og hvad der bestemt ikke gør – til jobsamtalen.

Det er nemt at sige, at du hverken skal være overdressed eller underdressed. Men hvor er det lige, at grænsen går, når du skal vælge tøj til en jobsamtale?

Vi er kede af at fortælle dig, at der ikke er ét gyldent svar. Der kan nemlig være forskellige forventninger, alt efter hvilken branche og hvilken type job du søger.

Der er dog alligevel nogle retningslinjer, du altid bør følge; og her får du vores bedste råd til, hvad du skal tage på til jobsamtalen.

DET HANDLER OM AT GIVE ET GODT FØRSTEHÅNDSINDTRYK

Du har kun én chance for at give et godt førstehåndsindtryk. Husk det, når du forbereder dig til en jobsamtale. Og når du skal mødes med din potentielle nye arbejdsgiver for første gang, bør du ikke overlade noget til tilfældigheder. Undersøgelser viser faktisk, at rekrutteringsmedarbejdere danner sig en mening om dig ud fra din samlede fremtoning; og det gælder ikke kun kropssprog og mimik men også dit tøj. 

Der findes et gammelt ordsprog, der siger, at klæder skaber folk. Og mens mange gamle ordsprog kan henskrives som intetsigende floskler, kan der meget vel være noget om snakken her. Dit tøj kan nemlig signalere bestemte ting; en krøllet skjorte kan signalere, at du ikke er grundig i dit arbejde, mens et skarpt jakkesæt kan vise, at du er fattet og seriøs.

Dit tøj er lige så meget en del af din personlighed som din karisma, kropssprog og måden du taler på. Din potentielle arbejdsgiver vil danne sig en mening om dig ud fra alle disse faktorer, lige så snart du træder ind ad døren – også selvom selve samtalen endnu ikke er startet.

Dette billede vil være meget svært at ændre under et interview. Derfor er det så meget desto vigtigere at sikre, at dit outfit er det rigtige til stillingen og virksomheden. Uanset om du søger en praktikplads eller en lederstilling, er et velplejet udseende og passende påklædning vigtigt.

SÅDAN VÆLGER DU DET RETTE TØJ: HER ER VORES BEDSTE TIPS

Det er naturligvis vigtigt at være opmærksom på, at man skal klæde sig på, så det både afspejler stillingen og den person, man er.

Det er klart, at en jobsamtale til en stilling som grafisk designer i et kreativt reklamebureau åbner for nogle muligheder for at tage lidt mere farverigt tøj på, end hvis man skal til samtale om en stilling som advokat. Stillingen som grafisk designer bygger måske på et sæt af personlige kompetencer som kreativitet og varieret faglighed – men også stabilitet i forhold til overholdelse af deadlines osv. Og advokatstillingen bygger på værdier som grundighed, troværdighed og tillid. Derfor er det altid en god ide at tage noget tøj på til en jobsamtale, som signalerer styrke og stabilitet uden at være alt for formelt eller udskejende. 

Måden, du klæder dig på, kan have stor indflydelse på den person, du møder, og dit tøj kan eksempelvis få dig til at fremstå mere kreativ, selvsikker eller seriøs. Formelt og mørkt tøj udstråler typisk selvtillid og seriøsitet, mens et mere afslappet sæt tøj i lysere farver kan få dig til at se mere kreativ ud.

Her er nogle grundlæggende tips, som kan hjælpe dig med at finde det rigtige outfit til din jobsamtale:

 • Undersøg, hvad andre medarbejdere i virksomheden har på (f.eks. på virksomhedens hjemmeside, sociale medier osv.).
 • Find ud af, hvad der er normalt for den stilling, du har søgt – enten i samme virksomhed eller i en lignende virksomhed.
 • Keep it simple: Vælg det klassiske i stedet for det moderne.
 • Tøjet skal matche den stilling, du søger, men også din personlighed.
 • Som regel er det bedre at være overdressed end underdressed i starten. Med tiden kan du altid gå tilbage til mere afslappet tøj, hvis det passer bedre ind.

Ifølge en amerikansk undersøgelse kan forskellige farver også have forskellig indflydelse på den underbevidste opfattelse. Blå betragtes som den farve, der giver det bedste indtryk og signalerer tillid og seriøsitet. Resultatet viser også, at neutrale farver, såsom brune og grå nuancer, generelt er de foretrukne farver til en jobsamtale.

Brune nuancer vil få dig til at fremstå rolig og jordnær, mens grå toner er forbundet med noget elegant og sofistikeret. Generelt vil stærke kontraster og mørke farver få dig til at virke køligere og mere distanceret, mens du vil se mere venlig og imødekommende ud i et farvekoordineret outfit.

TILPAS DIT TØJ TIL BRANCHEN OG STILLINGEN

Mange siger, at du skal klæde dig på til det job, du gerne vil have, og ikke til det job du allerede har. Det er også et godt råd, og derfor bør du tænke på, hvilken type job du søger – og hvordan andre i den branche typsik klæder sig.

Skal du til samtale i en bank, ved en ejendomsmægler eller i forsikringsbranchen, vil et klassisk outfit med en skjorte og et jakkesæt – og måske endda et slips – i mange tilfælde være passende. Derudover er det også et godt bud på et outfit, hvis du skal arbejde som leder i en virksomhed. Og her går det ikke at møde op i sneakers! For at få et fuldent outfit, bør du vælge et par pæne lædersko.

Er du til samtale om et mere kreativt job, eksempelvis hos et bureau eller i en startupvirksomhed, vil du formentligt have mere frihed til at være kreativ med dit tøj. Her kan du gå med et par klassiske chinos med en matchende skjorte eller måske endda en stilren T-shirt med en blazer over. Skoene skal være minimalistiske, og her kan du faktisk godt tage dine sneakers på, hvis du sørger for, at de er pæne, rene og ikke for slidte.

I den kreative branche, bureauer og start-ups, har du mere spillerum, når det drejer sig om påklædning: Tag et par stilede chinos på med en matchende skjorte, eller endda en plan t-shirt i høj kvalitet med en blazer. Dette gælder også for dit valg af sko: et par minimalistiske, rene sneakers vil passe perfekt ind her.

SÅDAN FORBEREDER DU DIG BEDST TIL JOBSAMTALEN:

 • Sørg for at vælge noget komfortabelt tøj, du har det godt i. Du skal helst ikke tænke over tøjet, mens du sidder til jobsamtalen.
 • Vælg noget tøj, du har fri bevægelighed i, og som ikke føles stift at have på. 
 • Tøjet må ikke have folder og krøller, så tænk over det, hvis du skal med tog, bus eller tager cyklen.
 • Få din familie og dine venner til at give dig deres ærlige mening om dit tøj.
 • Husk at prøve tøjet på forhånd, så du ikke står på dagen med noget, du ikke har det godt i.
 • Vælg noget tøj, der har den rette størrelse og passer dig godt.
 • Vask, tør og stryg tøjet på forhånd, så det er helt klar på dagen.
 • Sørg for, at dine sko er rene – de er også en del af dit outfit.
 • Og her har vi et ekstra tip: Undgå hvidløg og alkohol dagen før; det kan stadig lugtes dagen efter.

FÅ SUCCESS TIL DIN JOBSAMTALE MED TØJ FRA SHAPING NEW TOMORROW

Blandt vores sortiment af herretøj finder du et udvalg af stilrent og klassisk tøj, som giver dig komplet fri bevægelighed. Derfor er vores tøj også et sikkert valg til din næste jobsamtale. Du kan vælge vores Classic Shirt, eksempelvis i hvid eller lyseblå, og sætte den sammen med et par matchende Classic Pants.

Du kan også få skjorten med forskellige mønstre – og du går aldrig galt i byen med klassiske striber. Hvis din kommende arbejdsplads lægger op til en mere formel dresscode, er The Perfect Suit et oplagt valg. Det er et klassisk jakkesæt, som vi har tilført de bedste festures fra sportstøj, så du får fri bevægelighed i det. Alle disse styles er stort set krølfri, så du skal ikke bekymre dig om uønskede folder eller krøller i tøjet.

HVAD HVIS DET ER EN ONLINE JOBSAMTALE?

Hvis din jobsamtale skal afvikles online, så er vores allerbedste råd, at du ikke skal klæde dig anderledes, end hvis du skulle møde fysisk op. Selvom det kan virke fristende at vælge dine yndlingssweatpants, så lad være! Det kan ske, at du bliver nødt til at rejse dig op – og du vil ikke have den samme følelse af selvsikkerhed og parathed, hvis ikke du er godt klædt på.

Og vælger du vores bukser, vil de føles lige så behagelige som dine sweatpants – men deres pæne look vil sørge for, at du er velklædt og klar til samtalen.